2009. január 22., csütörtök

ElakadtamSajnos elakadtam a varrásban. Szeretnék szegélyt, keretet készíteni, de nem sikerül. Tegnap este elővettem az összes foltvarrós könyvemet, találtam is leírást erre vonatkozóan, de mivel nincs hozzá kép, sem rajz - nem értem. :o( Mindig is könnyebben értettem meg dolgokat, ha rajzon, képen láthattam. Ha valaki esetleg tud internetes fellelhetőséget, amelyben képek, ábrák szerepelnek, hogy hogyan kell egy keretet elkészíteni, amely hasonló egy képkerethez - vagyis a sarkokban 45 fokban találkoznak az illesztések - azt nagyon megköszönném.
Amíg lapozgattam a könyveket, egy érdekes dolgot találtam Dolányi Anna könyvében:
"Bátorító
Elérkeztünk könyvünk utolsó lapjaihoz. A könyvben található klasszikus motívumok többszáz lehetőséget kínálnak az induláshoz. Előbb-utóbb úgyis mindenki elérkezik ahhoz a ponthoz, hogy maga is tervező lesz. A foltmozaik-készítés talán legszebb tulajdonsága az, hogy alkotó tevékenység, önálló gondolkodásra ösztönöz. Kezdjünk egy kisebb munkával, például párna varrásával. Az első blokk készítésekor talasztaljuk, hogy mi mindenre kell ügyelni. Az elkészült munka sikerélménye ad majd bátorságot, hogy nagyobb vászonba vágjunk az ollóval.
Később elszakadhatunk a sablonoktól. A szabályok arra (is) valók, hogy megkerüljük őket. Kifogyhatatlan lehetőség rejlik a különböző anyagok kombinációjában, egy-egy darabka szövetben, csipkében. Bizonyos esetekben a legkisebb folt is kincs lehet!
Régi, több népnél előforduló hagyomány a kézimunkázó asszonyok között az, hogy alkotásaikba szándékosan hibát ejtenek. A beduin asszonyok azért, mert "csak Allah lehet tökéletes". Hasonló megfontolásból Krisztusért az amerikai pionír asszonyok akarattal vétették el olykor a munkát. Nyugodjunk meg, velünk elő fog ez fordulni minden vallási megokolás nélkül is ... "
(Dolányi Anna: Folton-folt)


11 megjegyzés:

F.Gina írta...

Sajnos, mintát nem tudok mutatni :((
Ezt a szokást ismertem, és ennél nagyképűbb dologgal még sosem találkoztam. Nyugodtan törekedjen mindenki a létező legjobbra, ami csak telik tőle, úgyis lesz benne hiba ! Hát nem? :))

Barbi írta...

Rá se ránts! Majd átbillensz ezen is! Olyan szépen alakul a kuckód! Meglesz az ötlet is a folytatáshoz! :)

Mehike írta...

Agibo blokkjában van egy olyan rész, hogy lépésről lépésre. Kb.úgy jó az 1/3 -nál jobb oldalt. Megpróbálom beilleszteni a 45 fokos szögről a leírását.http://agiboltja.extra.hu/page.php?5
Remélem segítettem

Abile írta...

Kedves Mehike!
Nagyon sokat segítettél, köszi, köszi ....!
Már ki is nyomtattam, hogy otthon este kipróbálhassam! :o))

Mammka írta...

Nagyon szeretem Anna gondolkodását és írásait!!!!!Ő tanított engem,ennek nagyon örülök!!!!!:)

ElizAniko írta...

Nekem az első (foltvarró)tanítóm azt mondta, hogy ha valami nem pont úgy sikerül, ahogy szeretnénk, az még nem baj. Ha az összhatás jó, akkor fejezzük csak be nyugodtan. De mondhatjuk azt is, hogy direkt így akartuk.
Ezért én nem is szoktam kidobni semmit, és a legtöbb mindent be is fejezek. Legfeljebb használati tárgy lesz belőle, és nem kiállítási mesterdarab.

ElizAniko írta...

A szegélyt pedig érdemes 8 cm széles egyenespánttal készíteni, amit félbehajtva használunk.
Felvarrjuk a színéről, és a visszáján kézzel varrjuk fel.

Tigrislilijom írta...

Örülök, hogy sikerült orvosolni a helyzetet! Megmosolyogtatott az elakadásjelző háromszöged :-)

Abile írta...

Köszönöm a segítségeteket és a kedves szavakat. Már alig várom, hogy leülhessek a varrógép elé ma este és folytathassam ami félbemaradt. :o)

Silerika írta...

Biztosan megoldod ezt a helyzetet, ügyes vagy:)

Dia írta...

www.farbenmix.de
Én itt sok segítséget találtam már mindenre :-)
Próbáld meg, hátha Te is találsz ötletet.