2011. március 21., hétfő

Tűzés

A hétvégén érkezik majd hozzánk Csoki-Folt Ági, hogy megtanítsa nekünk a gépi tűzés csínját-bínját (így kell ezt leírni? :o).

A csoportunkban már a tanfolyam szervezésekor felmerült, hogy milyen eszközöket kell beszereznünk Ági érkezéséig. Olyanok, mint jó minőségű cérna, himzőtű és persze a rugós talp.

Az én gépemhez (Bernina E92C) korábban vásároltam már egy fém rugós talpat, ezzel próbáltam ki a kukacolást. Aztán Zsukka oldalán olvastam, hogy milyen bajságot képes okozni a fém, fémmel való találkozása és az ő ötletére kezdtem el úgy használni, hogy egy szívószál darabot tettem rá, védelemként.Időnként úgy éreztem, hogy a fém karika zavar, épp ott nem látom a tűzést - főleg ha még fel is rajzoltam, vagy a minta mellett kellene haladni - ahol a leginkább szükséges lenne. Keresgélni kezdtem és Szép Gáboréknál egy tábor alkalmával találtam is olyan talpat, amelynek az eleje átlátszó műanyagból van. Sajnos hamar kiderült, hogy ez a műanyag kör olyannyira torzít, hogy megint csak nem látom a tűzés vonalát.
A Határtalanul kiállításon volt alkalmam újra megkérdezni tőlük, hogy nincs e valami jobb megoldás. Megtudtam, hogy elvileg létezik olyan tűzőtalp, amelyik elől nyitott, de még nem kapható nálunk.

És itt jött az egyik csoporttársunk fantasztikus ötlete!! Hát ki kell nyitni az elejét!! Tegnap este a férjem neki is látott. Bevallom, volt egy kis félsz bennem, hogy esetleg eltörhet a műanyag karika, de sikerült probléma nélkül kivágnia egy kis részt belőle.
Még este mindjárt ki is próbáltam, hogy nem akad-e el az anyagban, megmaradt-e a tartása, de teljesen jól működik.


Tehát a talpon nem fog múlni, hogy megtanuljak végre igazán jól tűzni, csak a kezemen... Addig is erősítem a vállizmaimat! :o)

11 megjegyzés:

Görgei-Reiner Rita írta...

A kivágott talpad szuper, nálunk is bevált a megoldás!
Én még mindig tűzős lázban égek, irigykedem most Rátok!
Jó munkát, sok szép indát!

napos írta...

Köszönöm a szívószálas ötletet!
Ki fogom próbálni, mert sajnos nekem is kidörzsölte a tűtartó csavarnál, ahol a két fém érintkezik.
Azóta, hogy észrevettem, nem tűztem, hogy ne koptassa tovább, de most új a lelkesedés :)
Köszönöm!

Amy-kreatív írta...

Hová is teszed azt a szívószálat? Ha tennél fel róla képet, megköszönném! Nekem megvan a talp már majd 3 hónapja, de még nem mertem használni, mert mondták, hogy cérnafeszességet, meg mit tudom én mit kell állítani hozzá. :((
Az én gépem Brother, és műanyagos talpam van hozzá. Valahol láttam videón, hogy kivágják az elejét, úgy, ahogy te is tetted, de nem szívószálat tesznek ..valahova.., hanem vastagabb "hajgumit" tekergetnek rá. No, én nem értettem miért, így még ki sem próbáltam. :(((
Várom a visszajelzésed, hogyan sikerült a tűzés.

Névtelen írta...

Nagyon jó ez az ötlet!!!

Abile írta...

Rita!
Örülök, hogy hosszútávon is működőképes a talp. Kicsit féltem tőle, hogy meggyengül a vágás miatt.
================================
Napos!
Dejóó, hogy tudtam segíteni neked az ötlettel!
================================
Noviamy!
A műanyag talpra nem kell a szívószál, az nem bántja a tűtartót. A másik, a csupafém talp felfelé álló részére kell ráhúzni a szívószálat, mert az "megeszi" a tűtartó rudat.
Érdemes kipróbálnod!
===============================
Kreaholic!
Köszönöm... nem saját :o)

Ági írta...

Ó, szuperül kitaláltad!! Pont jól vágtad ki az elejét, ennél nagyobb lukat azonban nem szabad, mert szerintem akkor eltörhet az oldalrész. Vállizom azonban nem szükséges, majd néha egyengetem a hátad, ha púposan ülsz:-))
Ági

Abile írta...

Ági!
Köszönöm...
A púposság sajnos munkahelyi ártalom is nálam... :o( de majd igyekszem!

Marcsi írta...

Nagyon klassz programotok lesz vasárnap! Jó varrogatást!

Zsukkata írta...

Huh, de nehezen találtam ide: nem cseréltem még ki a linkedet az oldalamon, és csak vártam, hogy frissüljön... Most még gyorsan kicserélem :)!
A szívószálas dolog nálam nagyon bevált, egyébként nem az én fejemből pattant ki, én is úgy hallottam más foltvarróktól :)!

erzsó írta...

Milyen bamba vagyok!
Olvastam ezt a bejegyzést múlt héten, de csak annyi jutott el a tudatomig, hogy egyforma gépünk van...
Aztán nekikezdtem életem első tűzésének...
Egyszer a gép nyekkent egy nagyot és megakadt. Röviden: végül a férjem jött rá, hogy a tűzőtalp fém része "bizgerélte" ki a tűtartó csavarját...
Most újraolvastalak és megvilágosodtam! Pedig nem is vagyok szőke... :-9

Abile írta...

Zsukka!
Dejó, hogy idetaláltál :o)
==================================
Erzsó!
Örülök, hogy megtaláltátok a megoldást... :o)